Manusia.

The moment is bila kau tak tahan dengan perangai orang sekeliling kau .

Okay . Start . Kau tengok sekeliling . Atas . Bawah . Kiri . Kanan . Kau tenung semua tu . Then kau mengeluh . Kau tanya ' Kenapa macam tu ? Kenapa macam ni ? ' Then sigh . Lepaskan keluhan yang berat and beban yang kau sorang rasa . Kau tak tahan dengan perangai mereka . Kau fedup dengan sikap mereka . Kau mempersoalkan balik apa mereka buat . And now cuba kau berhenti fikir semua benda tu . Kau ambil satu spaca yang cuma ada kau dan diri kau . Berdiri depan cermin pun elok aku rasa . Tengok balik diri kau . Tenung balik diri kau . Cuba kau ingat balik semua yang kau pernah buat dulu . Suka duka tawa nangis kau . Cuba ingat balik . Bila kau tanya pada diri kau ' Kenapa mereka macam tu ? ' Kau tanya balik diri kau ' Pernah tak aku buat macam tu ? ' And kau akan dapat jawapan kenapa manusia manusia sekeliling kau buat macam tu dekat kau . What you give , you get back .

Then , the moment bila kau nak cerita keburukan orang .

Okay , aku pun selalu gak dok ngutuk manusia manusia yang aku tak suka ni . Tahu dosa benda tu tapi buat juga :3 Manusia . Now , fikir balik . Kau marah bila orang kutuk kau . Kau panas hati bila orang mengata pasal kau . Dapat pula benda tu tak betul . Memang kau baran satu badan . So , kenapa kau nak kutuk orang ? Kenapa kau nak mengata orang ? Aku selalu tanya diri aku kenapa aku kutuk orang padahal aku marah bila orang kutuk aku . Makanya , cubalah sedar diri . Berhenti mengata .

Aku taip apa yang ada kat otak aku . Mana yang lalu tu aku tulis je sebab aku tak tahu apa yang aku nak tulis sebenarnya . Sebenarnya aku taknak pun tulis pasal benda ni tapi dah benda ni yang lalu kat otak akal fikiran aku so inilah yang aku tulis .

Manusia ni selalunya tak nampak kelemahan diri , salah diri . Kelemahan orang lain , salah orang lain dia nampak . Kiranya macam dia soranglah baik . Kononya . Aku masih tak faham dengan spesis manusia yang bila someone cerita kat dia yang someone tu jahat nakal , dia pun sibuk bercerita pasal jahat nakal diri dia . Macam dialah paling jahat , dialah paling nakal . Then bila someone cerita pasal kebaikan someone tu , dia pun sibuk nak cerita pasal kebaikan diri dia macam dia tu baik sangat kononya . Perfect lah tu . Aku betul betul tak faham motif dia buat macam tu . Aku still tertanya apa dia nak . Fuck perangai macam ni . Fuck tu kira mencarut ke ? Haihhh what the sucks life =='




No comments:

Post a Comment