Just A Quote .
For Myself .
You .
We .

May Allah simplify everything .
InsyaAllah .


Cita-Cita , Angan-Angan



Dulu masa kecil nak jadi pramugari sebab boleh naik kapal terbang .
Macam seronok je .

Bila dah besar sikit , darjah 4 .
Nak jadi doktor pakar bedah .
Sebab seronok . Nak tolong manusia .
Cita cita tu stay sampai form 3 .

Naik je form 4 , ambil aliran akaun . Sikit banyak mengubah cita cita aku tu . Terus down taknak jadi doktor pakar bedah . Sebab tak amik sains . Nak jadi akauntan , tapi macam tak best . So , takde hala tuju . Berfikir nak jadi apa . Cita cita . Hmm . Last , aku tetapkan yang aku nak jadi Dr . Tak kisahlah Dr apa tapi for sure bukan Dr yang kerja dekat hospital tu . Psychologist pun okay jugak kut :2

Itu cita cita .

Angan angan ? Akukan suka berangan . Sebab bukan kena bayar pun kalau nak berangan . And paling penting takde sape halang . Kalau boleh satu hari nanti , bila aku dah berjaya nanti , benda first yang aku nak buat ambil anak angkat dari mana mana rumah anak yatim . Kiranya satu rumah tu aku nak jaga , nak tolong . Lantak korang lah nak faham ke tak . Lepas tu aku nak buka satu agensi Haji&Umrah . Aku nak hantar orang pergi Mekah tunaikan Haji and Umrah . Alang alang aku bantu siapa yang sepatutnya dah kena pergi tapi tak berkemampuan . Itu angan angan kedua aku .

Aku suka baking . So aku ada jugaklah pasang angan angan nak bukak bakery . Seronok kut kalau ada bakery sendiri . Boleh buat kek ke apa apa lah sendiri . Main tepung . Hahaha . Seronok woi . Ada satu hari tu , Ntah macam mana aku boleh terdetik dalam hati yang aku nak pergi Palestin or Syria satu hari nanti . Nak bantu orang kat sana . Nak perang dengan dorang lawan Israel . Ini soal islam . Agama kita . Aku nak tolong orang islam dekat sana . Kalau boleh nak mati syahid :) Allah janjikan Syurga untuk orang yang mati syahid ni . Besar ganjarannya . Jom rebut reramai .

Setakat ni tu je kut yang mampu aku angan angan kan . Moga angan angan aku ni jadi kenyataan satu hari nanti . Hahaha berangan lagi . Okay .





Psttt aku nerbes ni esok nak amik result SMA . Dah redho je ni .
Hati semakin pulih dari luka tapi masih meninggalkan kesan dan mengambil masa yang lama untuk hilang .

xoxo
Syaii
19January2014
0528am

Random #15



Aku start so maknanya aku kena endkan .
Tak kait pun act .

Kita senang main cakap pasal itu ini tentang orang . Padahal kita tak tahu kenapa dorang buat , jadi macam tu . Sekarang kita lebih suka main cakap ikut sedap mulut ditambah dengan sikit ajinamoto bagi enak ceritanya . Mulut mulut puaka sana sini . Pergilah hujung dunia pun , kalau orang buat benda pelik sikit mesti orang mengutuk . Sebab persepsi manusia kita tak boleh halang . Mulut manusia tak boleh nak ditutup macam mulut tempayan tu . Manusia kalau dah penat berkata dia diam juga . Samalah macam anjing kalau dah penat menyalak nanti dia diam .

Satu satu cabaran , dugaan datang . Diuji . Mengeluh ? Jangan pernah . Menangis ? Menangislah jika perlu . Menangis bukan makna kita lemah . Tak . Tapi tu cukup membuktikan yang kita cukup kuat untuk hadap semua yang diberi cuma tak terluah .

Sekarang , satu satu pergi . Hilang . Jauhkan diri . Aku cuba terima . Sebab aku tahu reason . Yaa . Memang sikit banyak effect dekat aku . Sakit perasaan kena tinggal . Lagi sakit dari sakit kaki , sakit mata , pening kepala . Perit gilaa . Rasa nak nangis tu memang akan muncul . Aku paling benci nak menangis tapi aku tak cukup kuat nak hadap benda ni sorang . Aku rasa dunia tak adil . Tapi rukun iman yang keenam buat aku sedar yang ini ketentuan . Bukan bajet nak berdakwah . Aku taip apa yang ada dalam otak aku . Apa yang aku rasa .

Januari . Baru hari ke 17 . Dan aku rasa air mata yang aku dah keluarkan cukup 5 baldi untuk tadah air . Terlalu banyak . Dari diri sampai ke yang ntahapeape tu . Mulalah aku pelik kenapa aku dok nangis tiap malam . Mata pun dok membengkak . Mulalah aku bagi alasan tak cukup tidur lah apalah .

Aku tak mintak banyak .
Aku cuma nak cuba jadi cukup tabah untuk telan semua benda pahit yang dah and akan aku lalui .
Cuba jadi kuat untuk hadap semua benda yang menyakitkan ni .
Cuba bina and renovate empang agar tak mudah pecah macam sekarang .

Sebab hati aku tengah sakit . Perit . Yang teramat .

Love xoxo
Syaii
17January2014
Sick.

Bye then Hello

1/1/2014

January . New year . Tak sangka dah 2014 . Rasa macam baru je form 4 hahaha .

Throwback .

2013.
Tahun yang aku tak sangka semua ni jadi . Aku banyak jatuh . Setiap kali aku jatuh aku lemah . Lemah selemah yang mungkin . Lifeless sehabis mungkin . Tapi aku kuat . Bila jatuh bangun balik . Senyum :)

Thanks korang yang buat memori pahit manis untuk 2013 aku . Especially budak akaun I , EOB97 and 7teen . Korang memang awesome .

2014 .
Semoga aku jadi lebih tabah & tak malas belajar & rajin . Move on jika perlu . Tahun ni SPM . Perjuangan bakal bermula . 11A+ InsyaAllah .

So , Happy New year peeps . May 2014 be your superb year . Tahun dah berubah . Umur makin meningkat . Ajal bakal menjemput . Semoga kita berada di bawah lindungan Yang Maha Esa , Allah SWT :))))



xoxo
Syaii
1Jan2014
Hosteltogo